Conducere defensivă

90 % din toate accidentele rudiere pot fi prevenite, adică sunt accidente în care șoferul nu a luat toate măsurile necesare pentru a le evita. Asemenea accidente au loc din două motive de bază: primul - șoferul a subestimat pericolul apărut; al doilea - șoferul a supraestimat propriile sale posibilități.

Capacitatea de a analiza situația din trafic se obține odată cu experiența. De regulă, procesul de acumulare a experienței este legat de acumularea și analiza propriilor greșeli, el este întins în timp de-a lungul anilor și zecilor de mii de kilometri parcurși.

În ultimii ani se dezvoltă mult instruirea situativă, bazată pe studiul situațiilor în care accidentele rutiere au loc cel mai des. Sarcina unei asemenea instruiri este acumularea experienței în rezultatul analizei greșelilor altora. O asemenea analiză permite depistarea situațiilor tipice. În rezultat, orice situație rutieră reală poate fi inclusă în una din categoriile tipice, ceea ce sporește precizia analizei.

Noi, la rândul nostru, oferim tuturor un mod eficient de gestionare a riscurilor de accidente rutiere în sistemul de reprofilare a șoferilor, în cadrul cursului de ”Conducere defensivă a automobilului”.

”Conducerea defensivă” înseamnă capacitatea și aptitudinile de gândire care, dacă sunt folosite, indiferent de acțiunile celorlalți participanți la trafic, precum și indiferent de circumstanțe, nu permit ca accidentul să aibă loc în principiu. Cu alte cuvinte, în trafic șoferul instruit va conduce cu situația din trafic, indiferent de acțunile altor șoferi, pietonilor și de toate celelalte. Totul va depinde numai de șoferul care adoptă stilul defensiv de conducere. După ce va trece insturirea, șoferul va învăța să corecteze greșelile altora, și aceasta va spori mult posibilitatea de evitare a accidentelor rutiere.

Conducerea defensivă a automobilului este capacitatea șoferilor de a prognoza dezvoltarea situației în trafic, de a ”citi drumul”, de a urmări shcimbările minore ale circulației conform indiciilor direcți sau indirecți, și, datorită acestora, de a nu se afla în general în situații critice.

Conducerea defensivă este un stil de conducere a automobilului care reduce la minim riscul de accidente rutiere.